Obtinerea dreptului de coasigurat.
Persoanele care obtin venituri de natura salariala sau alte venituri impozabile sunt obligate la plata contributiei pentru sanatate.
Astfel, ele detin statutul de persoane asigurate si beneficiaza de servicii medicale in sistemul public de sanatate.
Orice persoana asigurata in sistemul public de sanatate poate avea una sau mai multe persoane in intretinere. Aceste persoane dobandesc statutul de coasigurat.
Obtinerea dreptului de coasigurat.
O persoana coasigurata beneficiaza de aceleasi servicii medicale ca cea asigurata.
Pentru ca o persoana sa beneficieze de dreptul de coasigurat trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele:
- salariatul poate avea in intretinere sotul, sotia sau parintii, indiferent de domniciliul acestora;
- persoana luata in intretinere nu trebuie sa depaseasca venitul lunar de 510 lei, conform legii 227/2015 privind Codul fiscal. Venitul lunar se calculeaza prin insumarea tuturor veniturilor din luna in curs ( pensie, indemnizatii, alocatii sau alte venituri independente);
- persoanele aflate in intretinere nu trebuie sa detina o suprafata agricola mai mare de 10.000mp la deal sau campie si 20.000mp in zona montana.
Legea nr.95/2006 este cea care reglementeaza statutul de coasigurat.
Copiii minori si cei care isi continua studiile dupa varsta majoratului sunt automat asigurati in sistemul public de asigurari de sanatate.
Obtinerea dreptului de coasigurat.
O data cu incetarea studiilor si incadrarea lor in campul muncii acestia devin asigurati conform contractului individual de munca. In caz contrar, pot fi luati in intretinere de unul dintre parinti si pot dobandi astfel statutul de coasigurati in sistemul public de sanatate.
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a deveni coasigurat in sistemul public de asigurari medicale:
1.Intocmirea dosarului de coasigurat
Dosarul trebuie sa cuprinda urmatoarele documente justificative:
- copie dupa buletin atat a persoanei asigurate cat si a persoanei care urmeaza sa devina coasigurat;
- copie dupa certificatul de casatorie sau dupa certificatul de nastere, dupa caz, prin care sa rezulte gradul de rudenie;
- document prin care se atesta retinerea contributiei la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate ca are in intretinere persoana care urmeaza sa detina dreptul de coasigurat;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei ce urmeaza sa fie coasigurata din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri. Aceasta declaratie se obtine de la Agentia Fiscala de pe raza careia face parte persoana in cauza.
2.Depunerea dosarului de coasigurat
Documentele enumerate la pct.1 se depun la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in vederea eliberarii unei adeverinte prin care se atesta dreptul de coasigurat in sitemul public de sanatate fara obligatie de plata.
3.Instiintarea angajatorului
Dosarul pe care trebuie sa il depuna persoana asigurata la locul de munca trebuie sa contina urmatoarele documente justificative:
- declaratia contribuabilului prin care acesta declara pe propria raspundere persoanele aflate in intretinere pentru stabilirea deducerii personale;
- copie dupa buletin a persoanei coasigurate;
- copie dupa certificatul de castorie sau certificatul de nastere, dupa caz, prin care se atesta gradul de rudenie dintre asigurat si coasigurat;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei ce urmeaza sa fie coasigurata din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- document eliberat de Agentia Fiscala de pe raza careia face parte persoana coasigurata prin care se atesta faptul ca aceasta nu realizeaza venituri de natura salariala sau alte venituri impozabile.
Persoanele coasigurate au dreptul la asigurarea sociala de sanatate in sitemul public atat timp cat persoanele asigurate nu isi modifica domiciliul (nu parasesc tara) si nu isi pierd calitatea de asigurat.
De asemenea, potrivit legislatiei in vigoare, legea 95/2006, persoanele coasigurate nu au dreptul de a avea persoane in intretinere.