- Ce reprezinta declaratia unica?
Declaratia 600 sau formularul 600 face parte din Declaratia Unica privind inregistrarea de venituri din activitati independente. Declaratia unica este alcatuita din sapte formulare. Toate aceste formulare, inclusiv declaratia 600 cuprind informatii cu privire la veniturile din activitati independente, realizate pe teritoriul tarii dar si in afara acesteia, impozitul pe venit datorat, contributia la CAS (Casa de Asigurari Sociale- pensii) si CASS (Casa de Asigurari Sociale de Sanatate). Toate aceste formulare, in functie de venitul realizat, se depun de catre cei care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat salariile, la Agentia Nationala Anti Frauda (ANAF).
Conform Ministerului de Finante, declaratia unica vine in ajutorul contribuabililor si urmareste:
- Simplificarea declararii obligatiilor fiscal;
- Posibilitatea estimarii venitului in decursul unui an;
- Posibilitatea de a calcula contributia datorata catre bugetul de stat la pensii si sanatate (CAS si CASS);
- Posibilitatea de a efectua platile pe baza venitului estimate declarat;
- Plata obligatiilor fiscal catre bugetul de stat pana la un termen stabilit (sfarsitul lunii martie a anului in curs pentru anul precedent);
- Posibilitatea rectificarii declaratiei pana la termenul de plata.
2. Cine este obligat sa depuna declaratia 600 si cum se calculeaza?
Conform noilor modificari legislative, sunt obligati la plata contributiilor si a impozitului pe venit toate entitatile fara personalitate juridical (Persoana Fizica Autorizata, Persoana Fizica Independenta, Asociatie Familiala, Intreprindere Individuala) care in decursul unui an au inregistrat venituri din activitati independente. Acestea sunt obligate sa plateasca contributia la CAS si CASS daca in decursul anului au inregistrat venituri globale mai mari decat cuantumul a doisprezece salarii minime brute pe tara. Printr-un calcul simplu se ajunge la plafonul de 22.800 lei (1.900 lei salariul minim brut pe tara x 12 luni) pe care daca il depasesti esti obligat ca persoana fizica sa platesti obligatiile catre CAS si CASS.
Orice venituri inregistrate din alte activitati, altele decat veniturile salariale, trebuie declarate la Agentia Fiscala si atrag dupa ele plata impozitului pe venit de 10% din totalul veniturilor inregistrate, conform legislatiei in vigoare, si dupa caz, plata contributiei pentru pensie si sanatate.
In concluzie, declaratia 600 cuprinde venitul global realizat de catre toate persoanele fizice din alt surse decat cele de natura salariilor. Aceasta declaratie exista de multa vreme, insa o data cu modificarile aduse la codul muncii si codul fiscal, prin care fiecare angajat trebuie sa-si plateasca obligatiile catre stat, la fel se intampla si atunci cand incasam venituri din activitati independente, trebuie sa estimam, sa calculam si sa platim catre stat toate obligatiile de natura fiscala.
3. Care este termenul de depunere?
Declaratia unica se depune pana la sfarsitul lunii martie a anului urmator. Astfel, vom depune declaratia unica in martie 2019 pentru anul 2018. Aceasta poate fi completata si depusa online pe site-ul ANAF, poate fi transmisa prin posta (data depunerii va fi ziua in care se depune efectiv la posta) sau poate fi depusa personal la agentia fiscala.
Declaratia unica poate fi depusa si de catre persoanele care nu realizeaza venituri sub nicio forma si doresc sa plateasca contributia la CASS si CAS, in principiu de a beneficia de asigurare de sanatate si de a cotiza la fondul de pensie de stat.
4.Rectificarea declaratiei unice.
Declaratia unica poate fi rectificata in plus sau in minus fata de ceea ce s-a estimat. Contribuabilul va avea obligatia de a declara veniturile realizate efectiv pana la sfarsitul perioadei de depunere a declaratiei unice. Rectificarea va fi depusa in termen la agentia fiscala de pe raza careia faceti parte.
Update 05.08.2019:
Primul ministru a anuntat ca vor fi scutiti de la plata contributiei pentru sanatate toate persoanele care au obtinut in decursul unui an venituri mai mici decat echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie pe perioada anilor 2014- 2017. Acest lucru se doreste a fi pus in practica cat mai curand datorita faptului ca de la 1 ianuarie 2018 au fost scutiti de la plata contribuitiei pentru sanatate toti cei care au inregistrat venituri mai mici decat echivalentul a 12 salarii minime brute. Tot premierul asigura cetatenii care au primit decizii de plata a contributiei de la ANAF ca nu vor fi obligati sa le achite. Astfel, Ministerul Finantelor va veni cu o solutie in vederea stingerii acestor datorii ale populatiei catre CASS.