Cum se elibereaza cardul de sanatate?
Cardul de sanatate se elibereaza de catre CNAS tuturor persoanelor care au implinit varsta de 18 ani sau care au dobandit calitatea de asigurat. Majoritatea persoanelor care sunt asigurate in sistemul de sanatate publica si care au implinit varsta majoratului detin deja un astfel de card sau acesta le-a fost deja emis.
Cum se elibereaza cardul de sanatate?
Cardul de sanatate se emite periodic persoanelor aflate in registrul national de asigurari de sanatate. Asadar, nu este o regula ca atunci cand o persoana indeplineste varsta majoratului sau dobandeste calitatea de asigurat sa i se emita imediat si cardul de sanatate. Acesta se emite si se tipareste la intervale de timp stabilite prin lege, iar beneficiarii sunt extrasi din registru la nivel national. Asa se explica emiterea si primirea cu intarziere a cardurilor de sanatate.
Care este valabilitatea unui card de sanatate?
Valabilitatea tuturor cardurilor de sanatate emise pana la data de 31 iulie 2018 s-a prelungit cu inca 2 ani. Pentru aceste carduri valabilitatea a fost extinsa de la 5 la 7 ani. De exemplu: daca cardul expira la data de 31.03.2019 inseamna ca a fost emis cu 5 ani inainte (inainte de data 31 iulie 2018), iar valabilitatea acestuia se va prelungi cu inca doi ani, adica va expira pe data de 31.03.2021.
Cardurile emise dupa data de 31 iulie 2018 vor avea o valabilitate de 7 ani. Pentru acestea valabilitatea este tiparita pe fata cardului.
Ce date cuprinde cardul de sanatate?
Probabil multi dintre cei care citesc acest articol se intreaba ce contine cardul de sanatate. Ei bine, acesta contine urmatoarele informatii:
– numele, prenumele si CNP-ul asiguratului (detinatorului);
– codul de asigurat;
– numerul cardului;
– data expirarii.
Doar la cererea aiguratului, medicul de familie poate scrie date medicale despre acesta.
Cum se poate intra in posesia cardului?
Cardul de sanatate se expediaza prin Posta Romana si se inmaneaza de catre postas persoanei petru care a fost emis. Acesta poate fi ridicat de titular doar pe baza actului de identitate si a semnaturii. In cazul in care posta nu a reusit sa livreze cardul, acesta poate fi ridicat, pe baza buletinului, de la CNAS de pe raza careia apartine titularul.
Cum se activeaza cardul de sanatate?
Atentie! Cardul de sanatate nu se activeaza doar la medicul de familie. Acesta poate fi activat la orice spital de stat sau clinica privata, laborator de analize, ambulatoriu etc. atunci cand doriti sa efectuati consulatatii sau analize pentru prima data dupa emiterea cardului. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa mergeti in mod special la medicul de familie pentru a activa cardul de sanatate.
O data activat cardul de sanatate va trebui prezentat ori de cate ori doriti sau este nevoie sa apelati la serviciile medicale si farmaceutice. Acesta va fi solicitat impreuna cu buletinul. Nu este obligatorie prezentarea cadului pentru efectuarea analizelor care nu sunt decontate de CNAS si in cazul urgentelor medicale.
Ce se intampla atunci cand se blocheaza cardul?
Cardul se blocheaza automat dupa introducerea gresita a codului pin de 5 ori consecutiv. Codul pin al cardului este de regula anul nasterii detinatorului, asta in cazul in care acesta nu a solicitat schimbarea lui.
Daca cardul se blocheaza, medicul de familie va trebui sa se ocupe de deblocarea lui, cerand suport si informatii pentru deblocarea acestuia. In aceasta situatie, detinatorul cardului trebuie sa mearga la medicul de familie.
Ce trebuie sa facem in cazul pierderii cardului de sanatate?
In aceasta situatie trebuie sa raportati pierderea cardului de sanatate si sa solicitati eliberarea unui alt card de la Casa de Asigurari de Sanatate de pe raza careia apartineti. De asemenea trebuie achitata contravaloarea tiparirii si livrarii noului card.
Ce trebuie sa facem atunci cand constatam ca datele de pe card sunt eronate?
In aceasta situatie trebuie instiintata Casa de Asigurari de sanatate despre faptul ca datele scrise pe card sunt eronate si sa solicitam emiterea unui card de sanatate cu datele corecte. CNAS are obligatia emiterii si livrarii cardului pe propria cheltuiala.
Ce se intampla daca au fost indeplinite conditiile de emitere ale cardului insa acesta nu a intrat in posesia noastra?
In aceasta situatie aveti dreptul la o adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate. Pe baza acestei adeverinte aveti dreptul de a beneficia de serviciile de sanatate publica. Adeverinta este valabila 3 luni si se elibereaza de CNAS de pe raza careia apartineti.
Daca aveti intrebari despre cardul de sanatate nu ezitati sa ne lasati mesajul dvs. in campul de mai jos.
Nu-mi aduc aminte sa fi primit cardul de sanatate si nu am apelat la servicii medicale recengt. Puteti sa-mi spuneti cum obtin un duplicat? Locuiesc in Bucuresti, Sector 2. Multumesc
Buna ziua,
Nu va pot ajuta cu aceasta informatie. Cred ca ar trebui sa intrebati la casa de sanatate pentru a primi mai multe informatii.