Criza pe piata muncii din Romania.
Pana in prezent, in Romania a fost inregistrat un numar de peste 500.000 de contracte individuale de munca suspendate. Aceste contracte au fost suspendate fie datorita masurilor luate de guvern impotriva raspandirii virusului, fie datorita efectelor epidemiei asupra intreprinderilor.
O data cu cresterea numarului de cazuri si cu decizia de suspendare a unor activitati economice, multe intreprinderi risca sa intre in colaps financiar.
Intreprinderile cele mai afectate de aceasta pandemie sunt intreprinderile mici si mijlocii care nu reusesc sa isi mentina activitatea. Ele sunt afectate prin:
- scaderea vanzarilor;
- reducerea activitatii la nivelul intreprinderii;
- incapacitatea de asi plati furnizorii si angajatii;
- suspendarea totala sau partiala a contractelor de munca;
- reducerea semnificativa a personalului angajat;
Din pacate, unele dintre intreprinderi se afla in pragul falimentului datorita acestei situatii la care nu se asteptau.
Un lucru este clar, toata economia tarii va avea de suferit de pe urma acestui tip de virus. Daca pana acum era vorba de o criza bazata pe consumul populatiei, acum situatia este altfel. Scade consumul si o data cu el scade si puterea de productie.
Criza pe piata muncii din Romania.
Criza locurilor de munca isi va face simtita prezenta, inevitabil. Sectoarele industriei economiei nationale vor fi greu incercate in aceasta perioada. Majoritatea firmelor vor fi puse in situatia de a-si reduce personalul angajat,de a inchide anumite linii de productie sau departamente sau de a-si intrerupe definitiv activitatea.
La nivel national, multe intreprinderi au actionat in vederea combaterii epidemiei inainte de a fi declarata starea de urgenta. In acest sens companiile au luat hotarari in privinta protejarii angajatilor dar si pentru protejarea afacerii. Ele fie au redus programul de munca, fie au dispus implementarea desfasurarii activitatii la domniciliu, au redus interactiunea directa a oamenilor, au sporit igiena in companii, le-au dat angajatilor materiale de protectie, etc.
Suspendarea activitatilor intreprinderilor atrage dupa sine consecinte semnificative din punct de vedere economic. Datorita faptului ca toate domeniile de activitate functioneaza in stransa legatura unele de altele, efectele negative aparute in urma pandemiei vor fi resimtite la nivelul tuturor intreprinderilor.