Certificat provizoriu de inlocuire pentru cardul european de asigurari sanatate
Certificat provizoriu inlocuire pentru cardul european de asigurari sanatate – Incepand cu luna iunie 2019, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu mai emite si nu mai prelungeste carduri europene de sanatate. Asadar, daca dorim un card european de sanatate (sau daca avem un card european expirat si dorim sa ii prelungim valabilitatea), se va emite un certificat provizoriu de inlocuire pentru acest card.
Certificatul provizoriu este redactat in limba romana, asadar acest document nu are nicio utilitate in afara Romaniei, fiind necesar sa fie redactat in limba engleza pentru a-l putea utiliza intr-o alta tara din Uniunea Europeana. Valabilitatea acestui certificat provizoriu, la fel ca valabilitatea cardului european, este de 1 an de la data emiterii.
Card european de sanatate versus certificat provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari
Principala diferenta intre cele doua (evident, cu exceptia formatului fizic) este ca puteam utiliza cardul european de sanatate direct la institutia privata care ne trateaza in afara tarii, fara sa fie nevoie sa platim noi cheltuielile medicale. Certificatul provizoriu, fiind redactat in limba romana, nu este recunoscut in alta tara, asadar toate cheltuielile le vom plati noi urmand sa luam legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) aferenta judetului nostru de domiciliu.
Certificat provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari versus asigurare privata de calatorie
In cazul asigurarii private de calatorie, asemenea certificatului provizoriu, trebuie sa platim cheltuielile medicale emise de unitatea care ne trateaza, urmand sa avem decontate cheltuielile cand revenim in tara in limita sumei asigurate. In plus, asigurarile private ofera de regula si alte beneficii precum asigurarea bagajelor sau repatriere, in functie de pachetul ales.
Certificat provizoriu inlocuire pentru cardul european de asigurari sanatate
Pretul unei asigurari private de calatorie pentru 5 zile intr-o tara membra UE costa intre 24 si 34 lei si poate include asigurare pentru accidente si boala, asigurare bagaje, repatriere sau raspundere civila. Suma asigurata in cazul mentionat este de 50.000 euro insa putem opta pentru o suma mai mica de 10.000 sau 30.000 de euro. Totusi, diferenta de bani nu este foarte mare astfel incat este mai sigur sa optam pentru 50.000 de euro.
O diferenta importanta intre asigurarea privata de calatorie si asigurarea oferita de CAS prin cardul european sau certificatul provizoriu o reprezinta imposibilitatea varstnicilor de peste 70 ani sau a persoanelor cu boli cronice de a opta pentru asigurare privata. Asadar, persoanele care se incadreaza in aceste doua categorii trebuie sa opteze pentru asigurare europeana oferita de CAS.
Mai multe informatii privind asigurarea europeana si cum putem obtine un astfel de certificat gasim aici. Voi ce parere aveti despre certificatul provizoriu de inlocire a cardului european de asigurari sanatate? Ati utilizat acest certificat pentru a deconta cheltuielile medicale din strainatate?