Banca Nationala pune in circulatie noile monede de 50 de bani incepand cu 27 august. Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca incepand cu 27 august 2019 se vor pune in circulatie 5 milioane de monede noi de 50 de bani. Acestea vor fi diferite de cele din prezent, fiind din alama si avand o tema diferita.
Tema acestor monede noi este „Desavarsirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Intregistorul” conform unui comunicat de presa.
Moneda prezinta imagini ale preimei vizite a regelui Ferdinand I si a reginei Maria in Transilvania unita cu Tara, in data de 23 mai 1919, la Oradea. Pe partea opusa a monedei se regaseste portretul regelui Ferdinand I iar inscriptiile sunt „Ferdinand” I si „Intregitorul”.
BNR va mai lansa si monede de aur si alama pentru colectionari.
Banca Nationala pune in circulatie noile monede de 50 de bani incepand cu 27 august
Monedele de aur ce vor fi puse in circulatie la sfarsitul lunii august vor fi in numar de 500 de bucati iar pretul de vanzare per bucata va fi de 9.340 lei. Valoarea nominala a unei astfel de monede de aur va fi de 500 lei.
Monedele de alama vor fi in numar de 50.000 de bucati iar pretul de vanzare per bucata va fi de 10 lei. Valoare nominala a unei monede de alama va fi de 50 bani, iar ca semn distinctiv va avea inscriptionata litera „N” care va indica faptul ca este o moneda pentru colectionare.
Toate aceste monede ce vor fi puse in circulatie se vor putea valorifica numai pe teritoriul Romaniei.
Toate monedele vor avea in comun chipul regelui Ferdinand I precum si inscriptiile „Ferdinand I” si „Intregitorul” potrivit aceluiasi comunicat de presa. Ramane insa de vazut cum vor arata in realitate aceste monede ce vor fi puse in circulatie la sfarsitul lunii august 2019.
Monedele vor fi puse in circulatie prin sucursalele din fiecare regiune a Bancii Nationale a Romaniei si anume: Bucuresti, Timis, Iasi si Cluj.
In prezent moneda de 50 bani nu are niciun fel de inscriptie istorica avand pe o parte inscriptionata valoarea acesteia, iar pe cealalta parte sunt inscriptionate in arc de cerc tara si anul de fabricatie, iar in mijloc stema Romaniei.