Acte necesare si procedura pentru viza de flotant

Acte necesare si procedura pentru viza de flotant. 
Viza de flotant reprezinta viza prin care se stabileste resedinta unui cetatean. Sunt des intalnite persoanele care locuiesc la o alta adresa decat cea din buletin. Asadar, acestea pot solicita viza de flotant institutiei abilitate.

Viza de flotant este un abtipild care se lipeste pe spatele buletinului, indica adresa de resedinta si are o valabilitate mai mica sau egala cu un an. Aceasta viza este solicitata in mod general de persoanele tinere, cetateni romani sau straini, care isi continua studiile in alte orase decat cele de resedinta sau care isi gasesc un loc de munca in alt oras decat cel de resedinta.

Acte necesare si procedura pentru viza de flotant.
Viza de flotant se solicita la Directia de Evidenta a Populatiei de pe raza careia aveti resedinta, pe baza unor documente. Procedura este destul de simpla, iar termenul de solutionare este de aproximativ o saptamana.

Conditia pentru a obtine viza de flotant este ca trebuie sa locuiti cel putin 15 zile pe an in localitatea/orasul pentru care se solicita resedinta.

Acte necesare pentru viza de flotant:

  • Cerere de rezidenta sau „Cerere pentru inscrierea in actul de identitate a mentiunii privid stabilirea resedintei”- aceasta cerere se listeaza fata-verso de pe site-ul directiei de evidenta a populatiei se completeaza si se semneaza in fata functionarului public sau se solicita la ghiseu de catre solicitant.
  • Buletinul solicitantului (original si copie);
  • Documentul prin care se face dovada resedintei (ex: Contractul de comodat);
  • Declaratie de luare in spatiu (in cazul in care solicitantul nu este proprietarul imobilului)- aceasta declaratie poate fi facuta si la notar in cazul in care proprietarul nu va poate insoti la Directia de Evidenta a Populatiei.

Persoanele care locuiesc in camin au nevoie de urmatoarele documente:

  • Cerere de rezidenta sau „Cerere pentru inscrierea in actul de identitate a mentiunii privid stabilirea resedintei”;
  • Buletin (original si copie);
  • Carnet de student;

Procedura de depunere documente si obtinere viza de flotant:

Dupa ce au fost pregatite toate documentele mentionate mai sus urmatorul pas este depunerea lor la Directia de Evidenta a Populatiei de pe raza careia doriti viza de resedinta.

Pasii pe care trebuie sa ii urmati sunt:

  • Completarea cererii de resedinta (cu majuscule) si/sau semnarea acesteia in fata functionarului public;
  • Achitarea la casierie a taxei pentru viza de flotant;
  • Pregatirea dosarului care contine documentele in original si copie;
  • Se ia un nr. de ordine (dupa caz);
  • Se depun documentele la ghiseu.

Dupa ce ati urmat pasii, viza va fi gata in aproximativ o saptamana. Un lucru pe care nu l-am punctat pana acum este acela ca, buletinul va fi retinut pana la eliberarea vizei de flotant. Acest lucru este necesar deoarece pe spatele acestuia se va lipi un abtipild unde este inscrisa adresa de resedinta si valabilitatea vizei de flotant.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri in legatura cu acest subiect nu ezitati sa ne lasati un mesaj in campul de mai jos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 COMENTARII

  1. Pot schimba viza de flotant (reședința de pe aceasta) cu o alta dacă acesteia încă nu i a expirat perioada de valabilitate, adică de 1 an? Dacă da, ulterior după terminarea perioadei de valabilitate, cum procedam? Mai sunt proceduri prin care anunțam autoritățile competente de expirare sau pur și simplu se produce automat și schimbarea in evidentele acestora și eticheta de pe spatele buletinului poate fi îndepărtată fără acordul cuiva?

    • Buna ziua,
      Va rog sa adresati aceasta intrebare institutiei ce v-a eliberat viza de flotant. In mod normal, dupa ce viza expira, schimbarea ar trebui sa se produca automat. Recomand insa sa adresati o intrebare institutiei autorizate.

  2. Buna ziua!În cazul în care fac viza pe cămin trebuie sa vină administratorul cu mine la evidenta populației? Sau doar completează pe cerere datele găzduitorului?

    • Buna ziua, Acum cativa ani, cand am locuit la camin, reprezentantii caminului mi-au luat buletinul si a 2-a zi l-au adus inapoi cu viza de flotant lipita pe spatele lui. Nu stiu acum cum se procedeaza. Poate situatia s-a schimbat.

    • Buna seara,
      Din cate stiu, pe permisul de conducere nu este mentionata adresa. In concluzie, la modificarea adresei (asa cum este si cazul dumneavoastra) nu trebuie inlocuit permisul.