Acte necesare pentru dosarul de pensionare. Dosarul de pensionare se depune la Casa de Pensii de pe raza careia aveti domiciliul de resedinta incepand cu data la care se indeplinesc conditiile de pensionare prevazute de lege.
Conform legislatiei in vigoare, vasta limita de pensionare este de 65 ani in cazul barbatilor si 63 ani in cazul femeilor.
Dosarul de pensionare se poate depune si in situatia in care nu se atinge limita de varsta pentru pensionare. Aceasta pensie poarta denumirea de pensie anticipata si pot beneficia de ea persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare dar care nu indeplinesc varsta legala de pensionare. In cazul pensiei anticipate calculul si drepturile banesti vor fi aceleasi ca in cazul pensiei pentru limita de varsta.
Pentru a beneficia insa de pensie anticipata nu trebuie pierdut din vedere urmatorul aspect: pensia anticipata se acorda doar daca a fost atins pragul de cotizare si inca 8 ani in plus. In aceasta situatie se poate depune dosarul de pensionare cu cel mult 5 ani inainte de indeplinirea varstei de pensionare.
Pe langa cele doua tipuri de pensii exista mai exista si varianta de pensie anticipata partiala. La fel ca si in cazul pensiei anticipate, se poate beneficia de aceasta cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei legale de pensionare. Persoanele care se incadreaza la acest tip de pensie sunt cele care au indeplinit stagiul de cotizare sau au depasit acest stagiu cu pana la 8 ani.
Acte necesare pentru dosarul de pensionare. O alta diferenta intre cele doua tipuri de pensie (pensia anticipata si pensia anticipata partiala) este aceea ca in cazul pensiei anticipata partiala valoarea drepturilor banesti va fi penalizata. Aceasta penalizare se refera la faptul ca pensia anticipata partiala va fi diminuata cu un anumit procent (in functie de perioada de cotizare realizata peste stagiul complet) stabilit de legislatia in vigoare.
Actele necesare pentru dosarul de pensionare pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala sunt urmatoarele:
- Cerere tip de pensionare;
- Acte care sa ateste vechimea in munca: carnetul de munca, adeverinta cu privire la vechimea in munca, adeverinta care sa dovedeasca existenta sporurilor de munca , adeverinta care atesta conditiile de munca (deosebite, speciale sau alte conditii);
- Buletinul;
- Certificatul de nastere;
- Certificatul de casatorie;
- Livretul militar;
- Diploma de absolvire a invatamantului universitar la zi (daca este cazul);
- Act din care sa reiese dovada incetarii calitarii de asigurat la CNAS (doar pentru persoanele care solicita pensie anticipata sau pensie anticipata partiala);
- Adeverinta care sa ateste activitatea realizata dupa 01.01.2011;
- Acte prin care se dovedeste echivalearea studiilor universitare din strainatate (daca este cazul);
- Procura pentru mandatar;
- Acte din care reiese calitatea de beneficiar al Decretului in urma Revolutiei din 1989 (legea nr. 118/1990).
Toate documentele mentionate mai sus alcatuiesc dosarul de pensionare pentru limita de varsta, pensie anticipata si pensie anticipata partiala. Actele se depun la Casa Teritoriala de Pensii de pe raza careia aveti domiciliul iar acestea trebuie insotite de cate o copie pentru fiecare exemplar in parte.
Daca aveti intrebari nu ezitati sa lasati un mesaj in casuta de mai jos.