Acte necesare pentru divort

Acte necesare pentru divort. Divortul intervine atunci cand, din diferite motive, cei doi soti nu se mai inteleg si hotarasc sa inceteze mariajul.

Exista doua modalitati de a divorta si anume:

  • pe cale judecatoreasca;
  • pe cale administrativa.

Divortul pe cale judecatoresca presupune angajarea unui avocat care sa va reprezinte la tribunal fie in situatia in care intentati divortul, fie pentru a va apara.

Acest tip de divort (pe cale judecatoreasca) poate fi pronuntat din culpa comuna sau din culpa unuia dintre cei doi soti. De regula, se ajunge la divortul pe cale judecatoareasca atunci cand cei doi soti nu se mai inteleg.

Acte necesare pentru divort. In urma hotararii judecatoresti se decide partajul, custodia, incredintarea copiilor minori, pensia alimentara, programul de vizita al copiilor, numele de dupa casatorie etc.

Actele de care aveti nevoie pentru a intenta hotararea de divort pe cale judecatoreasca sunt:

  • Actul de identitate (buletinul) reclamantului (cel care intenteaza actiunea de divort);
  • Actul de identitate al sotului/sotiei (persoana parata);
  • Adresa persoanei parate in cazul in care nu detineti sau nu aveti posibilitatea depunerii actului de identitate al acesteia (este necesara adresa pentru a putea fi instiintata despre proces);
  • Certificatul de casatorie;
  • Certificatele de nastere;
  • Certificatul de nastere al copilului/copiilor (daca este cazul);
  • Acte doveditoare asupra bunurilor detinute de ambii soti (bunuri comune, dupa caz);
  • Acte care dovedesc sursele de venit (dupa caz);
  • Alte acte in functie de complexitatea divortului.

Divortul pe cale administrativa (la notar) se poate face atunci cand cei doi soti hotarasc de comun acord sa inceteze casatoria. Divortul pe cale notariala se realizeaza in termen de 30 de zile si este mult mai putin costisitor fata de divortul pe cale judectoreasca.

Actele de care aveti nevoie pentru desfacerea casatoriei la notar sunt:

  • Actele de identiate ale celor doi soti;
  • Certificate de nastere ale celor doi soti (in original sau copie legalizata);
  • Certificatul de casatorie.

In aceasta situatie, cei doi soti pot divorta fie la un notar din localitatea in care au incheiat casatoria, fie la un notar din localitatea de domiciliu.

Divortul pe cale administrativa (la notar) presupune parcurgerea a doua etape:

  1. Depunerea cererii de divort;
  2. Eliberarea certificatului de divort.

Atunci cand se depune cererea de divort, cei doi soti pot fi reprezentati la notar pe baza unei procuri notariale de catre o terta persoana cu precizarea ca nu pot fi reprezentati prin procura la eliberarea certificatului de divort.

Eliberarea certificatului de divort se face doar in prezenta celor doi soti.

Daca hotarati de comun acord sa incetati casatoria pe cale notariala este important sa stiti ca si in aceasta situatie va puteti imparti bunurile comune.

Partajul notarial, mai exact, actul de partaj notarial se autentifica dupa 30 de zile de la eliberarea certificatului de divort.

Astfel, daca aveti bunuri comune si ajungeti la un comun acord in ceea ce priveste impartirea lor puteti incheia partajul la notar.

Daca aveti datorii comune, rezultate in urma unui credit bancar, puteti imparti chiar si aceste datorii prin contractul de partaj notarial, cu conditia ca banca creditoare sa isi de-a acordul in scris pentru aceasta operatiune.

Divortul la notar atunci cand exista copii in urma casatoriei

Daca in urma casatoriei aveti copil/copii este important sa stiti ca divortul la notar se poate realiza si in aceasta situatie.

Pe langa actele de care aveti nevoie in cazul unui divort fara copii minori va trebui sa adaugati si certificatul de nastere al copilului minor (in original sau copie legalizata).

In aceasta situatie, pe langa certificatul de divort, se va incheia o conventie intre cele doua parti prin care se va stabili:

  • locuinta copilului minor;
  • exercitarea autoritatii parintesti asupra copilului minor;
  • numele de familie dupa divort;
  • contributia parintilor la cheltuielile legate de educarea si cresterea copilului minor;
  • modalitatea prin care se stabileste legatura personala intre copilul minor si parintele separat.

In concluzie, daca hotararea de divort este luata de comun acord puteti sa incheiati casatoria in fata unui notar public fara sa dureze foarte mult si fara proceduri complicate, iar daca hotararea de divort nu este de comun acord va trebui sa apelati la un avocat care sa va indrume si sa va apere interesele in fata unei instante judecatoresti.

Daca aveti intrebari legate de acest subiect ne puteti lasa un comentariu in casuta de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here