Programul „Prima casa” devine „O familie, o casa”

Programul „Prima casa” devine „O familie, o casa”.
Este oficial! Programul „Prima casa” nu va mai exista pe piata bancara din Romania. Acesta va capata o noua forma si se va numi „O familie, o casa”.

Miercuri 18.09.2019, senatul a votat pentru modificarea legislatiei care reglementeaza acest tip de ajutor pe care statul il ofera tinerilor in vederea achizitionarii unei locuinte. Astfel, OUG 60/2009 va fi modificata in urma voturilor favorabile exercitate in sedinta plenului de miercuri.

Modificarile aduse creditului sunt urmatoarele:

  • Modificarea denumirii din „Prima Casa” in ” O familie, o casa”;
  • Modificarea venitului net lunar pentru care se poate acorda creditul prin programul „O familie, o casa”;
  • Reducerea ratei dobanzii cu 0.5% pentru familiile care au un copil si cu 1% pentru familiile cu doi copii.

Modificarea denumirii creditului imobiliar garantat de statul roman se datoreaza faptului ca, potrivit declaratiilor facute de ministrul  Finantelor (Eugen Teodorovici), se doreste ca acest program sa devina unul social. Astfel, se doreste ca statul sa vina in ajutorul familiilor, oferind beneficii dupa cum urmeaza:

  • familiile care au in intretinere un copil vor beneficia de o reducere a ratei dobanzii de 0.5%;
  • familiile care au in intretinere doi copii vor beneficia de o reducere a ratei dobanzii de 1%.

Programul „Prima casa” devine „O familie, o casa”. In ceea ce priveste plafonul de venit net lunar, ministrul Finantelor a anuntat ca acesta nu va putea depasi valoarea de 4500 lei net. Daca creditul va fi solicitat de o persoana necasatorita, valoarea venitului nu poate fi mai mare de 4500 lei, iar daca creditul va fi solicitat impreuna cu sotul sau sotia, venitul net cumulat al familiei nu va putea depasi acelasi prag de 4500 lei.

Mai pe scurt, sotul impreuna cu sotia nu vor putea accesa creditul imobiliar „O familie, o casa” daca valoarea venitului net cumulat va depasi 4500 lei.

In situatia in care familia este compusa din sot, sotie, un copil sau doi copii, plafonul venitului net lunar/familie va creste de la valoarea de 4500 lei la 7000 lei. Familia compusa din 3 sau 4 membri nu va putea sa depaseasca venitul insumat de 7000 lei/ luna in momentul solicitarii creditului.

Aceasta valoare va fi luata in calcul in momentul solicitarii creditului „O familie, ocasa”.

In ceea ce priveste avansul pe care va trebui sa il acordati nu exista nicio modificare. Procentul acestuia de 5% din valoarea creditului garantat de stat se va mentine si in programul „O familie, o casa”. Valoarea locuintei achizitionate va fi de maxim 70.000 euro, iar valoarea finantarii garantate va fi de maxim 66.500 euro.

Forul decizional in vederea adoptarii acestui nou proiect de lege va fi constituit din Camera Deputatilor, locul in care va fi si dezbatut acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here