Procedura obtinere indemnizatie de somaj 2020
Indemnizatia de somaj se acorda tuturor persoanelor care se afla in cautarea unui loc de munca si care sunt luate in evidenta agentiilor de ocupare a fortei de munca.
Pot beneficia de indemnizatia de somaj persoanele aflate in una dintre situatiile:
- au indeplinit varsta de 16 ani si nu au reusit sa se angajeze in urma absolvirii unei institutii de invatamant;
- au un loc de munca dar din motive personale doresc schimbarea acestuia;
- le-a fost incetat contractul de munca;
- au devenit someri si nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri din activitati legale, mai mici decat valoarea indicelui social de referinta, etc.
Majoritatea persoanelor care beneficiaza de indemnizatia de somaj se regasesc intr-una din situatiile prezentate mai sus. Legea care explica detaliat toate categoriile de persoane care pot beneficia de indemnizatia de somaj oferita de stat este Legea nr.76/2020. In cadrul acestui articol am hotarat sa punctam doar patru situatii in care persoanele pot beneficia de somaj, situatii cel mai des intalnite, din punctul nostru de vedere.
Procedura de obtinere indemnizatie de somaj 2020 consta in inregistrarea ca persoane care isi cauta un loc de munca si care se afla in una dintre situatiile mentionate mai sus (sau mentionate in art.16 din Legea nr.76/2002). Pentru a se inregistra in acest sens, persoanele trebuie sa se prezinte la punctul de lucru sau la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca de pe raza careia isi au domiciliul impreuna cu o serie de documente.
Asadar, inregistrarea ca persoana in cautarea unui loc de munca se face pe baza unui dosar care trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:
- Buletinul solicitantului;
- Acte de studii si calificare (adeverinta sau diploma de studii si/sau calificari);
- Documente prin care solicitantul demonstreaza faptul ca a fost angajat (doar in cazul persoanelor care au avut loc de munca);
- Adeverinta medicala din care reiese starea de sanatate a solicitantului (apt de munca sau cu restrictii medicale).
Cu ajutorul acestor documente se completeaza „Fisa pentru inregistrarea persoanei in cautarea unui loc de munca”.
Ulterior inregistrarii persoanei in vederea cautarii unui loc de munca se trece la „Planul individual de mediere”. Acest plan de mediere consta in cautarea unui loc de munca care sa corespunda cu pregatirea profesionala a solicitantului. Daca agentia de ocupare a fortei de munca va putea sa ofere un loc de munca corespunzator solicitantului, atunci se va trece la etapa de repartizare. In caz contrar (daca AJOFM nu va putea oferi un loc de munca corespunzator nivelului de calificare al solicitantului) se va depune o cerere pentru primirea indemnizatiei se somaj. Aceasta cerere va fi completata de persoana in cauza sau de catre angajatul AJOFM si semnata olograf de catre solicitant.
Cererea de acordare a indemnizatiei de somaj va fi insotita de urmatoarele documente:
- Buletinul solicitantului (in original);
- Actele de studii si calificari (in original si copie);
- Adeverinta medicala;
- Acte prin care demonstreaza ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza venituri mai mici decat indicatorul social de referinta (aceste acte se elibereaza de organele financiare teritoriale).
Se poate observa faptul ca este vorba de aceleasi documente care se depun in vederea inregistrarii ca persoana in cautarea unui loc de munca.
In functie de fiecare caz in parte, agentia de ocupare e fortei de munca solicita documente suplimentere. De exemplu, persoanele carora le-a fost incetat contractul individual de munca trebuie sa prezinte in plus carnetul de munca sau adeverinta din care reiese data incetarii contractului si motivul incetarii acestuia, etc.
Un aspect foarte important este acela ca, daca agentia de ocupare a fortei de munca ii ofera persoanei inregistrata initial ca fiind in cautarea unui loc de munca, posibilitatea de a se angaja, iar aceasta din urma refuza, pierde dreptul la indemnizatia de somaj.
O data ce persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj, acesteia ii revin si cateva obligatii stabilite prin lege:
- trebuie sa se prezinte lunar la agentia de ocupare a fortei de munca de pe raza careia isi are domiciliul;
- trebuie sa participe la actiunile de formare profesionala si de stimulare a ocuparii locurilor de munca;
- trebuie sa isi caute in permanenta un loc de munca, etc.
Daca refuza sa ia parte la obligatiile care ii revin prin lege, persoana pierde indemnizatia de somaj.